WORDS & WINES #1

NU SLÄPPER VI VÅR FÖRSTA BLANDLÅDA

Det satt hårt inne, men nu är det äntligen dags att släppa vår allra första officiella blandlåda. Den släpps nu direkt via privatimport och eventuella kvarvarande lådor kommer i BS i augusti. För att beställa lådan behöver du lägga en PI-förfrågan på systembolaget.se med ”Blandlåda” 1 x 4500 ml och namnet ”W&W001”. Den förfrågan följs sedan upp av en offert som du behöver godkänna med ett klick. Det är inte alls krångligt, men är det första gången du gör detta så finns en enkel guide här på vår hemsida. Priset är 1296 kr för sex flaskor enligt nedan.

100% KÄRLEK FRÅN PENEDÈS

Det är ingen slump att det blev vinerna från Toni Carbó och Ramon Jané som fick utgöra vår allra första officiella blandlåda. Katalonien, och i synnerhet Penedès, representerar så mycket av det vi tycker utgör själen i ”nya Spanien” och som verkligen lever upp till det som ska känneteckna vår portfölj: Ärliga viner för de nyfikna.

Som många andra av den nya generation vinmakare som driver utvecklingen i Penedès har Toní och Ramon (och Ramons fru Mercè) ärvt fina gamla vingårdar som funnits i släkterna i generationer, samtidigt som de själva gett sig ut i världen för att utbilda sig och inspireras. Då de flesta vinbönder under en lång tid bara sålt druvorna till stora Cava-producenter har den fantastiska kvalitet många sitter på i Penedès inte utnyttjats, något som den nya generationen nu ändrat på, samtidigt som man med stolthet och nyfikenhet tittar bakåt och tar tillbaka gamla lokala druvsorter och metoder från förr.

Väl hemkomna med nya intryck kunde Toni och Ramon (och deras partners Mercè och Anna) se potentialen i de kalkrika lerjordarna och de gamla stockarna. Tillsammans startade de Mas Candí, som är deras gemensamma projekt. Här arbetar man ekologiskt och biodynamiskt med endast små tillsatser svavel vid buteljering. Toni arbetade samtidigt mer radikalt naturligt under sin egen label La Salada, något som nu även Ramon gör under sin label Ramon Jané Viticultor.

De goda vännerna har verkligen bidragit till att lyfta fram druvor som Xarel-lo, vars fantastiska potential vi verkligen dagligen försöker missionera ut, och Sumoll, som efter att nästan varit utraderad, nu är en fantastisk druva på stor frammarsch. 

Words & Wines #1 bjuder på 100% kärlek och drickglädje i naturlig kostym från Alt Penedès. Här är vinerna:

BAUDILI – Ramon Jané Viticultor
60% Xarel-lo och 40% Parellada från kalkrika lerjordar i Alt Penedès. Druvorna skördas för hand, kallmacereras och pressas direkt följt av spontan jäsning och lagring sex månader på ståltank. Buteljerat ofiltrerat och utan svavel. Härligt friskt sommarvitt som är en fin matspelare til allt från ostron till paella, samtidigt som det gör sig fint på egen hand riktigt kallt när värmen trycker på som mest. Alkohol 11,5%.

OVELLA NEGRA – Ramon Jané Viticultor
60% Garnacha blanca och 40 % Malvasia de Sitges från Alt Penedès/Garaff. Druvorna handskördas och kyls ner i 24 timmar följt av två veckors skalmaceration. Spontanjäsning och lagring sex månader på ståltank. Buteljeras ofiltrerat och utan svavel. Namnet Ovella Negra, ”Det svarta fåret”, kommer av att Garnacha blanca odlas väldigt lite i Penedès. I Ovella Negra får man både gott om frukt och fin skalkaraktär, utan för tuffa torra tanniner. Ett skalmacererat vitt som tilltalar de flesta. Alkohol 12%.

CABÒRIES – Ramon Jané Viticultor
42% Mandó, 40% Sumoll och 18% Xarel-lo från kalkrika jordar i Alt Penedès. Handskörd följs av kort nedkylning varpå Sumolldruvorna (blå) pressas direkt medan Mandó (blå) och Xarel-lo (gröna) får ligga 17 dagar med skalen. Spontanjäst i ståltank och buteljerat ofiltrerat utan svavel. Ett rött med själen av ett vitt och kanske det perfekta sommarröda, gärna serverat vid vitvinstemperatur som sakta får stiga något i glaset. Läskande så det förslår i en säregen vinnande stil. Alkohol 12,5%.

EL PAGÈS CONTENT BLANC – La Salada
80% Xarel-lo och 20% Montónec (Parellada) från kalkrika lerjordar (argilo-calcaire) i Alt Penedès. Druvorna rökas för hand och pressas direkt varefter de får spontanjäsa och utvecklas sju månader på ståltank. Efter sju månader adderas pressvin från La Bufarrella (Xarel-lo) som legat med skalen under samma period, vilket ger en tydlig skalkaraktär som balanseras mot den friska frukten. Resultatet är ett friskt, fruktigt vitt med kalkaraktär som kan drickas immigt kallt, men också växer med att temperaturen stiger. Namnet betyder ungefär ”Den glada bonden” och härrör från att man tar vara på så mycket som möjligt och det här är också ett vin som görs i ny tappning i princip varje årgång. Alkohol 12%.

LA BUFARRELLA – La Salada
100% Xarel-lo från kalkrika lerjordar i Alt Penedès. De handplockade druvorna spontanjäser i ståltank och vinet ligger med skalen i hela sju månader före buteljering som sker helt utan filtrering eller svavel. Ett fantastiskt orangevin som vi normalt sett inte får tillräckligt stor volym av för att kunna erbjuda såhär. Den långa tiden på skal till trots tar strukturen aldrig över och vinet är förvånansvärt lättillgängligt, samtidigt som det bjuder på komplexitet och många lager. Alkohol 13%.

ROIG BOIG – La Salada
”Galet rött” översätts namnet på det här lekfulla, men ändå komplexa vinet på ett tiotal druvor från en experemintell samplanterad vingård från 2006: Sumoll, Roigenc, Mandó, Cannonnau, Mònica, Torbat, Parellada, Xarel.lo, Macabeu och Malvasia de Sitges. Alla druvor handplockas, kyls ner för att sedan direktpressas, med undantag för 20% av de blå druvorna som skalmacererar i två månader. Resultatet blir en blandning av ett rosé, en clarete och ett lätt rött i en oerhört läskande stil som ändå inte saknar lager och komplexitet. Serveras svalt eller kylt vilken sommardag som helst. Alkohol 11,5%.

Toni, Ramon och Mercè i vingården vid Mas Candí, Les Gunyoles.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.